8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou, obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej.
Jak wiemy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
W celu zwiększenia świadomości uczniów na temat roli zdrowego odżywiania oraz ważnej roli drugiego śniadania uczniowie klas pierwszych i drugich już kilka tygodni wcześniej przygotowywali kanapki, robili owocowe szaszłyki. W ten sposób przygotowywali się do akcji „Moc Drugiego Śniadania”. A w dniu 8 listopada mogli wziąć udział w prawdziwej śniadaniowej uczcie okraszonej dobrą zabawą. Hitem stała się zupa mleczna oraz ciepłe kakao. Oprócz tego uczniowie mogli obejrzeć prezentację o tym jak ważne jest drugie śniadanie i co to jest piramida żywienia. Szkolny korytarz zamienił się w wielką stołówkę! Po posiłku wszyscy zabrali się za przygotowane zadania. Żaden brzuszek nie był pusty, to i główka inaczej pracowałaJ Co odważniejsi wyginali swoje ciało przy muzyce, bo wiadomo ruch to podstawa! Nie zapomnieliśmy tez o nieco starszych uczniach naszej szkoły.
Dziękuję uczennicom z Samorządu Uczniowskiego za pomoc.
Koordynator Małgorzata Piechowska
“Wiedzę możemy zdobywać od innych,
ale mądrości musimy nauczyć się sami”
72-100 Goleniów
Kilińskiego 11